Обиљежавање Европске недеље превенције рака грлића материце

Од 22. до 28. јануара 2024. године обиљежава се Европска недеља превенције рака грлића материце у циљу боље информисаности и унапређењу ставова о наведеном карциному.


Карцином грлића материце прпознајемо као значајан јавноздравствени проблем Републике Српске. Из тог разлога потребно је да додатно мотивишемо заједницу на очување репродуктивног здравља, да у току године одвојимо бар један дан за посјету свом породичном љекару и гинекологу и обавимо неки од превентивних прегледа доступних и у нашем Дому здравља.

Неколико пута у току године Центар за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља организује масовне акције за одређене циљне категорије управо из разлога доступнијих превентивних гинеколошких прегледа за све становнике. Овом проактивном методом дали смо себи за задатак да ријеч превенција буде присутна у сваком дијелу наше Општине. Овим путем у сарадњи са Челиначким новинама објављен је чланак на ову тему.

Главни узрочник карцинома је ХПВ (хумани папилома вирус) који је нађен код 90% жена обољелих од наведеног карцинома, а који се преноси полним путем. Настанак карцинома може се превенирати примарном и секундарном превнцијом. Примарна – вакцинација против ХПВ у циљу спречавања ХПВ инфекције. Вакцинација је доступна и у нашем Дому здравља за дјецу узраста од 11 до 14 година, а за дјецу другог узраста доступна је комерцијална вакцина на Институту за јавно здравство Републике Српске. Секундарна превнција – је рано откривање карцинома грлића материце коришћењем једноставног и неинвазивног ПАПА теста те препознавањепремалигних и малигних промјена на грлићу.

Скрининг за жене од 25 до 65 година према препоруци Свјетске здравствене организације је обавезан а обухвата: гинеколошки преглед + ПАПА тест, колпоскопија – визуелна метода прегледа грлића материце и ХПВ типизација (тестирање на ХПВ вирус).

Заједно градимо здравију будућност зато #чувајсвојездравље !

Центар за промоцију здравља и превенцију болести.