Потписани споразуми за унапређење услуга сестринства у заједници у три општине

Настављамо процес едукације медицинских сестара који је посвећен унапређењу њихових знања из области његе и бриге о пацијентима, а посебно смо усмјерени ка развоју сестринских услуга у заједници", рекао је данас у Челинцу помоћник министра за здравствену заштиту Милан Латиновић, током округлог стола о овој теми.

Латиновић је подсјетио да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске континуирано ради на унапређењу сестринске професије, те с тим у вези координира у реализацији Пројекта јачања сестринства у БиХ, који имплементира Фондација "Фами".

На скупу су потписани и споразуми између представника општина Челинац, Мркоњић Град и Кнежево, локалних домова здравља и Пројекта јачања сестринства у БиХ, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, о почетку имплементације унапређења услуга сестринства у заједници и повећању њихове доступности са акцентом на рањиве и социјално искључене групе становништва.

Латиновић је навео да се настоји унаприједити мултисекторска сарадња између здравственог и социјалног сектора уз координацију локалне самоуправе.

"Овим општинама ће бити прикључени и домови здравља из Шипова, Рибника, Котор Вароши и Источног Дрвара који ће послати своје медицинске сестре на едукацију. Предвиђено је да буде укључено 13 домова здравља, а ово је прва група", истакао је Латиновић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да су медицинске сестре и техничари прва карика која функционише у здравственом систему, а незаобилазни су и у процесу дијагностике и лијечења.

"Овај пројекат је веома важан, посебно за мање локалне заједнице које су разуђене и чији пацијенти немају доступну здравствену заштиту на нивоу као у већим градовима. Општина Мркоњић Град већ двије године издваја средства за патронажни мобилни тим који свакодневно обилази пацијенте, пружа услуге на кућном прагу и не наплаћује их", рекао је Вођевић.

Директор Дома здравља Челинац Драшко Купрешак подсјетио је да је овај дом здравља један од првих гдје је имплементирана и породична медицина и трезорски начин пословања.

"С радошћу смо дочекали и овај пројекат који има двије компоненте - едукацију која ће се паралелно одигравати са опремањем. Дом здравља у Челинцу у раду реализује и услуге кућних посјета, патронажних посјета из различитих организационих цјелина, а са овим новим знањима и опремом то ћемо подићи на виши ниво", рекао је Купрешак.

Менаџер Пројекта јачања сестринста у БиХ Елдин Фишековић рекао је да се разговарало о увођењу модела сестринства у заједници, односно поливалентне патронаже у процес свакодневног пружања услуга.

"Циљ ове пројектне иницијативе, која траје већ једанаесту годину, јесте да се ове услуге учине доступне свим становницима, нарочито социјално искљученим категоријама", рекао је Фишековић.

Он је навео да је обука конципирана на начин да се одређеном броју медицинских сестара, у првој групи до 25, стави на располагање едукативни садржаји који су релевантни за област патронаже.