Обиљежавање Свјетског дана менталног здравља

Поводом обиљежавања Свјетског дана менталног здравља јуче је у УКЦ РС одржана свечана церемонија уручења диплома за полазнике едукације дјечије и адолесцентне псхијатрије, коју су успјешно завршиле др Сања Греб Радмановић - спец. психијатрије, Жељка Стевановић - дипл. психолог и психотерапеут, и Јелена Јанковић - окупациони терапеут и медицинска сестра из Центра за ментално здравље Дома здравља Челинац.

Едукација је организована у склопу Пројекта менталног здравља у БиХ, коју је имплементирао Институт за популацију и развој у сарадњи са Медицинским факултетом у Бања Луци и Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Низом активности Центар за заштиту менталног здравља обиљежио је свјетски дан менталног здравља. У просторијама Центра уприличена је прослава са корисницима из Челинца и Котор Вароша.
Час посвећен менталном здрављу одржан је са ученицима Средње школе, а имао је за циљ упознавање ученика са појмом менталног здравља и поремећаја у менталном здрављу, као и активностима и пословима који се обављају у Центру за заштиту менталног здравља.
Центар за ментално здравље Челинац бави се промоцијом, превенцијом, дијагностиком и лијечењем менталних поремећаја и обољења. Такође, Центар пружа логопедске услуге дјеци са потешкоћама у говору.
Истраживања из 2021.године показују да је пандемија изазвана Цовидом 19 значајно утицала на погоршање менталног здравља становништва, те да је значајно повећан број пацијената са анксиозним и депресивним поремећајима.
Стручњаци центра за ментално здравље Челинац стоје на располагању грађанима сваки радни дан на број телефона 051/491-887.
Само заједно можемо унаприједити наше здравље јер нема здравља без менталног здравља!