СВЈЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА -14.НОВЕМБАР 2018.

Свјетски дан дијабетеса представља највећу свјетску кампању у борби против ове болести са циљем подизања свијести јавности у вези значајног јавно здравственог проблема. Свјетски дан дијабетеса ,14.новембар ,обиљежава се на иницијативу Међународне федерације за контролу дијабетеса и Свјетске здравствене организације . КАКО СПРИЈЕЧИТИ ДИЈАБЕТЕС ? Промјене у начину живота могу спријечити развој дијабетеса типа 2. Физичка активност ,смањење тјелесне тежине ,здрава исхрана ,довољно сна смањује шансе за настанак дијабетеса . Физичка активност представља један од главних стубова у превенцији дијабетеса !

Опширније...

Посјета делегације Дома здравља Шипово

Посјета делегације Дома здравља Шипово У сриједу 07.11.2018 у дому здравља Челинац у посјету је досла делегација дома здравља Шипово у којој су били директорица др Гордана Купрешак,шеф службе породичне медицине др Шипрага Биљана,главна сестра Кнежиц Јања,координатор квалитета Тешиц Зоран и секретар Симо Вујиц . На састанку су размјењена мишљења око организације рада,функционисања примарне заштите те усаглашено да је неопходно размјењивати искуства из свих сегмената рада како би обе здравствене установе унаприједиле рад.Директорица дома здравља из Шипова је захвалила на пријему и могуцности да се унаприједи сарадња те позвала представнике руководства дома здравља Челинац да направе узвратну посјету

Опширније...

Борба против рака простате и тестиса

Новембар је свуда у свијету посвећен борби против рака простате и тестиса. На глобалном нивоу организују се бројне акције како би се повећала свијест мушкараца о потреби очувања здравља и важности превентивних прегледа у спречавању настанка рака простате и тестиса. Прије 15 година настао је покрет „Мовембер“ и то комбинацијом ријечи „Новембер“ и бркови (на енглеском „мустацхе“). Све је почело симболично када је неколико Аустралијанаца пустило бркове како би подржало мушкарце који се суочавају са овим обољењем.

Опширније...

Здравствена заштита дјеце

Од четвртка 01.11.2018 године здрављем најмлађе популације дјеце од 0 до 6 година це се бавити прим. др Славица Иванковиц -Бенцуз .Радице сваки дан од 8 до 15 цасова. Др Славица има огромно искуство у раду са дјецом јер је пружала услуге како у болници Градишка тако и у дјечијем диспанзеру дома здравља Градишка.На овај нацин је дугорочно ријешено питање пружања здравствене заштите дјеце у општини Челинац .Овом приликом руководство дома здравља захваљује родитељима на разумијевању и стрпљењу у рјешавању овог важног питања

Опширније...

ОБАВЈЕСТЕЊЕ– ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА

Постовани градјани Обавјеставамо Вас, да је Дом здравља Свети Врацеви Целинац набавио вакцине против грипа за категорије грађана који су ослобођени плаћања вакцине. Процес имунизације поциње 30.10. 2018 године, а обављаце се у Хигијенско епидемиолошкој слузби ХС дома здравља и свим теренским амбулантама. Категорије становништва за које је ФЗО РС обезбиједио бесплатну вакцину против грипе су: -Пацијенти на хемодијализи -Пацијенти који болују од сецерне болести -инзулин овисни -Пацијенти који су лијецени кардиохирурским метода лијецења : * Пацијенти са уградјеним стентом * Пацијенти којима је радјена балон дилатација * Пацијенти којима је радјен бајпас * Пацијенти са уградјеним вјестацким валвулама * Пацијенти са уградјеним пејсмејкером -Дјеца лијецена од реуматске грознице са промјенама на срцу -Дјеца обољела од цистицне фиброзе плуца -Особе које болују од мисицне дистрофије и особе обољеле од мултипле склерозе -Особе које су заврсиле са пријемом хемиотерапије и тренутно немају клиницких знакова болести.

Опширније...

Примарна здравствена заштита

🌍 Примарна здравствена заштита је...

- Оснажено становништво и заједнице
- Мултисекторална политика и акција
- Примарна заштита и основне функције јавног здравства у средишту интегрисаних здравтствених услуга

ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ

#HealthForAll #SDG3

Опширније...

Предавање Исхрана у трудноћи

Предавање Исхрана у трудноћи и Психофизичка припрема трудница за порођај одржаце се 23.10.2018 године у сали Дома Здравља са почетком у 16 h.

Октобар је мјесец посвећен подизању свијести о карциному дојке.

👩🔬 Рано откривање карцинома дојке помаже ефикасном лијечењу.

Циљ обиљежавања Међународног мјесеца борбе против карцинома дојке је подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на вријеме, а самим тим повећа и степен излечења. Више од 90% пацијената с раком дојке може се излијечити ако се дијагноза постави у почетном стадијуму и исправно лијечи.

Опширније...

Свјетски дан менталног здравља

Центар за заштиту менталног здравља Челинац обиљежио је 10.октобар  Свјетски дан менталног здравља низом активности које су се одвијале у тој седмици.
Стручни тим ЦЗМЗ-а присуствовао је свечаном скупу поводом обиљежавања овог Дана који је организовала Влада РС.
У просторијама Центра за заштиту менталног здравља одржан је дан отворених врата у оквиру којег је спроведена акција бесплатне психолошке подршке за све, током које су се у Центар обратили грађани из Челинца, Котор Вароша и Бањалуке.
Час посвећен менталном здрављу одржан је са ученицима Средње школе, а имао је за циљ упознавање ученика са појмом менталног здравља и поремећаја у менталном здрављу, као и простором, активностима и пословима који се обављају у Центру за заштиту менталног здравља.

Опширније...

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Од 11.10.2018 радници ХЕС службе Дома здравља Челинац почињу са провођењем јесење превентивне систематске дератизације на подручју општине Челинац.
Да би акција дератизације била што успјешнија моле се грађани да омогуће стручним екипама извођење дератизације и да се придржавају упутстава које ће им на терену дати стручне екипе.