Свјетски Дан Срца

Свјетски Дан Срца 29.септембар 2019 године под слоганом "Буди херој срца,,
Радници Дома здравља Челинац у недељу 29.9 су симболичном акцијом мјерења крвног притиска и вриједности шецера у крви  градјанима општине Челинац ,обиљежили свјетски дан срца

Опширније...

Међународни дан старијих особа

1. октобар 2019 – Међународни дан старијих особа
“Ка једнакости у старијем добу  ,,          
Међународни дан старијих особа се у свијету и код нас обиљежава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.
Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуци им  учествовање у друштву у складу са њиховим способностима.

Реализација програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу

30.09.2019. године
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, представници Медицинског факултета у Бања Луци, представници пројекта менталног здравља у БиХ, као и једанаест Домова здравља међу којима је и Дом здравља „Свети Врачеви“ Челинац,  потписали су данас уговоре о регулисању међусобних односа за реализацију Програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској.
У оквиру Пројекта ментално здравље у БиХ – Фаза 3, планиран је низ активности са циљем јачања услуга менталног здравља у заједници. Једна од важних планираних активности била је израда Курикулума и Правилника за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској. Асоцијација XY , врши имплементацију Пројекта менталног здравља у БиХ који финансира Влада Швајцарске.

Трећи циклус едукације домова здравља

Данас 27.09.19 у Дому здравља Челинац реализован трећи циклус едукације домова здравља који су кандидати за прелазак на трезорски модел пословања.
Кроз интерактивни рад представљена су искуства  Челинца и матичне општине како би кроз размјену искустава био олакшан пут за друге здравствене установе.У раду су учешце узели представници Дома здравља  Челинац предвођени директором др сц Драшком Купрешаком,шефом рачуноводства госп Верицом Топиц и секретатором Дома здравља гос Драском Јаничицем те представницима финансијског сектора општине Челинац господјом Весном Ковачиц те представницима радне групе коју је предводио гос Срђан Кузмановиц.

Опширније...

Злостављање и занемаривање дјеце

У петак 19.7.2019 године у Дому здравља Челинац одржана је едукација за раднике Дома здравља на тему "Злостављање и занемаривање дјеце" у оквиру Локалног акционог плана за дјецу 2019 до 2022 године.
Предавачи на овој едукацији били су: Бранка Милун дипл.соц радник , Маја Маглов дипл.правник и Златко Пејаковиц дипл.психолог

Опширније...

ДЕФИНИСАТИ РАЗВОЈ И ОСАВРЕМЕНИТИ ПРИМАРНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ

ГРАДИШКА, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите
Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Градишци да је потребно јасно дефинисати развој домова
здравља у Републици Српској, што треба да буде наведено и у закону о социјалној заштити, како би се
осавременио приступ пружања примарне здравствене заштите, сходно потребама становништва.
Он је навео да су на данашњем састанку такав приступ рјешавању проблема прихватили директори домова
здравља Градишка, Србац, Лакташи, Прњавор, Дервента, Кнежево и Челинац.

Опширније...

Ујед змије

Ако вас уједе змија, потребно је примјенити мјере прве помоћи и обратити се љекарима. Ујед отровница познаје се по две убодне ранице на одстојању од шест до десет милиметара колики је размак отровних зуба наших врста.  Симптоми су: знојење, општа слабост, убрзано дисање, дијареја, повраћање и губитак свијести. Трагови уједа обично крваре, брзо се јавлја отеклина, утрнулост и црвенило. У неким случајевима могући су и масовни отоци.

Опширније...

Препоруке за љето

🌬 ☀️ Током великих топлота треба се расхладити и хидрирати.

💧 Редовно пијте воду
🚫 Избјегавајте алкохол и превише кафеина и шећера
🥗 Једите мале оброке али често
👕 Обуците лагану, широку одјећу
🕶 Носите шешир и сунчане наочале
💦 Расхладите се туширањем
⛱ Здравље за све #ХеалтхФорАлл

Опширније...

Радна посјета Дому здравља Требиње

Директор Дом Здравља Челинац примаријус др сци.др мед. Купрешак Драшко у радној посјети Дому здравља Требиње. На састанку презентована искуства у имплементацији трезорског модела пословања на који је Дом здравља Челинац успјешно прешао 2018 године.

Опширније...