Грипа-епидемиолошка ситуација, 4.2.2019.

Институту за јавно здравство Републике Српске данас је пријављено да је у периоду од 1. до 3. фебруара 2019. год. (петак, субота, недјеља) десет пацијената преминуло од посљедица тешких акутних респираторних инфекција. Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је пет, док су болнице у Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Требињу те Психијатријска болница у Сокоцу пријавиле по једног преминулог пацијента.

Опширније...

Изградња лифта

Крајем 2018. године расписан је тендер за изградњу лифта.
На тендеру најквалитетнију финалну понуду дала је компанија ТРИ БЕСТ, у износу од 34,000.00 КМ.
Ради се о путничком лифту за 8 особа на електро погон.
Радови су у току, а рок завршетка истих је 90 дана. Надамо се да ће изградња лифта бити од изузетне помоћì за велики број (3 000 грађана преко 65 година старости и око 300 грађана са инвалидитетом као и за све остале кориснике услуга дома здравља). Овај пројекат је финансиран 85% из будзета Дома здравља и 15 % из будзета општине Челинац.

Опширније...

Пројекат: "Раног откривања и лијечења депресије код одраслог становништва"

Дом здравља Свети Врачеви у  сарадњи са Институтом за јавно здравство  Републике Српске спроводи пројекат: "Раног откривања и лијечења депресије код одраслог становништва".
Пројекат спроводи Центар за ментално здравље у сарадњи са тимовима породичне медицине.
 Депресија није пролазно стање вец се ради о озбиљној болести која има негативан утицај на цјелокупно здравље личности,те је благовремено откривање и лијечење од примарног значаја.

Опширније...

Обиљежена Крсна Слава Дома здравља Козмо и Дамјан

Обиљежена Крсна Слава Дома здравља Козмо и Дамјан. У хотелу Турист 14.11.2018 године церемонијом ломљења колача обиљежена крсна слава Дома Здравља Челинац.На слави су били представници Министарства здравља госодин Грујивиц,замјеник директора Фонда здравственог осигурања господин Секулиц,директори домова здравља Лакташи и Градишка,посланик у народној Скупстини господин Владо Глигориц,начелник опстине господин Зељковиц,предсједник скупштине господин Куртиновиц,одборници градске скупштине,директори јавних установа .

Опширније...

СВЈЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА -14.НОВЕМБАР 2018.

Свјетски дан дијабетеса представља највећу свјетску кампању у борби против ове болести са циљем подизања свијести јавности у вези значајног јавно здравственог проблема. Свјетски дан дијабетеса ,14.новембар ,обиљежава се на иницијативу Међународне федерације за контролу дијабетеса и Свјетске здравствене организације . КАКО СПРИЈЕЧИТИ ДИЈАБЕТЕС ? Промјене у начину живота могу спријечити развој дијабетеса типа 2. Физичка активност ,смањење тјелесне тежине ,здрава исхрана ,довољно сна смањује шансе за настанак дијабетеса . Физичка активност представља један од главних стубова у превенцији дијабетеса !

Опширније...

Посјета делегације Дома здравља Шипово

Посјета делегације Дома здравља Шипово У сриједу 07.11.2018 у дому здравља Челинац у посјету је досла делегација дома здравља Шипово у којој су били директорица др Гордана Купрешак,шеф службе породичне медицине др Шипрага Биљана,главна сестра Кнежиц Јања,координатор квалитета Тешиц Зоран и секретар Симо Вујиц . На састанку су размјењена мишљења око организације рада,функционисања примарне заштите те усаглашено да је неопходно размјењивати искуства из свих сегмената рада како би обе здравствене установе унаприједиле рад.Директорица дома здравља из Шипова је захвалила на пријему и могуцности да се унаприједи сарадња те позвала представнике руководства дома здравља Челинац да направе узвратну посјету

Опширније...

Борба против рака простате и тестиса

Новембар је свуда у свијету посвећен борби против рака простате и тестиса. На глобалном нивоу организују се бројне акције како би се повећала свијест мушкараца о потреби очувања здравља и важности превентивних прегледа у спречавању настанка рака простате и тестиса. Прије 15 година настао је покрет „Мовембер“ и то комбинацијом ријечи „Новембер“ и бркови (на енглеском „мустацхе“). Све је почело симболично када је неколико Аустралијанаца пустило бркове како би подржало мушкарце који се суочавају са овим обољењем.

Опширније...

Здравствена заштита дјеце

Од четвртка 01.11.2018 године здрављем најмлађе популације дјеце од 0 до 6 година це се бавити прим. др Славица Иванковиц -Бенцуз .Радице сваки дан од 8 до 15 цасова. Др Славица има огромно искуство у раду са дјецом јер је пружала услуге како у болници Градишка тако и у дјечијем диспанзеру дома здравља Градишка.На овај нацин је дугорочно ријешено питање пружања здравствене заштите дјеце у општини Челинац .Овом приликом руководство дома здравља захваљује родитељима на разумијевању и стрпљењу у рјешавању овог важног питања

Опширније...

ОБАВЈЕСТЕЊЕ– ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА

Постовани градјани Обавјеставамо Вас, да је Дом здравља Свети Врацеви Целинац набавио вакцине против грипа за категорије грађана који су ослобођени плаћања вакцине. Процес имунизације поциње 30.10. 2018 године, а обављаце се у Хигијенско епидемиолошкој слузби ХС дома здравља и свим теренским амбулантама. Категорије становништва за које је ФЗО РС обезбиједио бесплатну вакцину против грипе су: -Пацијенти на хемодијализи -Пацијенти који болују од сецерне болести -инзулин овисни -Пацијенти који су лијецени кардиохирурским метода лијецења : * Пацијенти са уградјеним стентом * Пацијенти којима је радјена балон дилатација * Пацијенти којима је радјен бајпас * Пацијенти са уградјеним вјестацким валвулама * Пацијенти са уградјеним пејсмејкером -Дјеца лијецена од реуматске грознице са промјенама на срцу -Дјеца обољела од цистицне фиброзе плуца -Особе које болују од мисицне дистрофије и особе обољеле од мултипле склерозе -Особе које су заврсиле са пријемом хемиотерапије и тренутно немају клиницких знакова болести.

Опширније...

Примарна здравствена заштита

🌍 Примарна здравствена заштита је...

- Оснажено становништво и заједнице
- Мултисекторална политика и акција
- Примарна заштита и основне функције јавног здравства у средишту интегрисаних здравтствених услуга

ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСТАЊЕ

#HealthForAll #SDG3

Опширније...