Свјетски дан менталног здравља

Поводом Свјетског дана менталног здравља у конференцијској сали Дома Здравља „Свети Врачеви“ Челинац одржано предавање за грађане треће животне доби под називом „Какве су ти мисли такав ти је живот“.
Предавање је имало за циљ указати на значај очувања менталне ефикасности код старијих особа, увођење квалитативних промјена у трећој животној доби, те неки од начина који могу помоћу у испуњењу овог циља.
Такође, у склопу обиљежавања Дана менталног здравља уприличена је и посјета Центру за заштиту менталног здравља од стране ученика Средње школе Челинац и њиховог школског психолога, који су показали завидно интересовање за ову тему и начине на које могу превенирати одређене потешкоће.

Опширније...

Свјетски дан менталног здравља

Поводом Свјетског дана менталног здравља у сали Дома Здравља „Свети Врачеви“ Челинац у петак 11.10.2019 у 11 сати биће одржано предавање за грађане треће животне доби под називом „Какве су ти мисли такав ти је живот“.
Циљ предавања је указати на значај очувања менталне ефикасности код старијих особа, увођење квалитативних промјена у трећој животној доби, те неки од начина који могу помоћи у испуњењу овог циља.
Тим Центра за ментално здравље
Др Сања Греб спец. психијатрије
предавач Жељка Стевановић, психолог
Јелена Јанковиц мед.техничар
Станиц Славица мед.техницар.

Без објашњења изаберите новог породичног доктора, педијатра и гинеколога

У Дому здравља Свети Врачеви Челинац од октобра до краја децембра могуце је извршити пререгистрацију у служби Ксз гинекологија - Др Јелене Чоловиц
Ксз педијатрија -Др Славица Иванковиц Бенцуз за дјецу до 6 година пререгистрацију у тимове породичне медицине
Тим 1 др Ирена Топиц;
Тим 2 др Мирјана Малиновиц Бајиц ;
Тим 3 др Драгана Грбиц ;
Тим 4 др Ранка Маринковиц ;
Тим 5 др Бранкица Тодоровиц ;
Тим 6 др Драшко Купрешак;
Тим 7 др Драгана Ковачевиц ;
Тим 8 др Гордана Шиканиц.

Ружичасти октобар - мјесец борбе против карцинома дојке

Циљ обиљежавања Међународног мјесеца борбе против рака дојке је подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на вријеме, а самим тим повећа и степен излечења.

Свјетски Дан Срца

Свјетски Дан Срца 29.септембар 2019 године под слоганом "Буди херој срца,,
Радници Дома здравља Челинац у недељу 29.9 су симболичном акцијом мјерења крвног притиска и вриједности шецера у крви  градјанима општине Челинац ,обиљежили свјетски дан срца

Опширније...

Међународни дан старијих особа

1. октобар 2019 – Међународни дан старијих особа
“Ка једнакости у старијем добу  ,,          
Међународни дан старијих особа се у свијету и код нас обиљежава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.
Проглашењем међународног дана старијих особа подстичу се државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуци им  учествовање у друштву у складу са њиховим способностима.

Реализација програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу

30.09.2019. године
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, представници Медицинског факултета у Бања Луци, представници пројекта менталног здравља у БиХ, као и једанаест Домова здравља међу којима је и Дом здравља „Свети Врачеви“ Челинац,  потписали су данас уговоре о регулисању међусобних односа за реализацију Програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској.
У оквиру Пројекта ментално здравље у БиХ – Фаза 3, планиран је низ активности са циљем јачања услуга менталног здравља у заједници. Једна од важних планираних активности била је израда Курикулума и Правилника за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској. Асоцијација XY , врши имплементацију Пројекта менталног здравља у БиХ који финансира Влада Швајцарске.

Трећи циклус едукације домова здравља

Данас 27.09.19 у Дому здравља Челинац реализован трећи циклус едукације домова здравља који су кандидати за прелазак на трезорски модел пословања.
Кроз интерактивни рад представљена су искуства  Челинца и матичне општине како би кроз размјену искустава био олакшан пут за друге здравствене установе.У раду су учешце узели представници Дома здравља  Челинац предвођени директором др сц Драшком Купрешаком,шефом рачуноводства госп Верицом Топиц и секретатором Дома здравља гос Драском Јаничицем те представницима финансијског сектора општине Челинац господјом Весном Ковачиц те представницима радне групе коју је предводио гос Срђан Кузмановиц.

Опширније...

Злостављање и занемаривање дјеце

У петак 19.7.2019 године у Дому здравља Челинац одржана је едукација за раднике Дома здравља на тему "Злостављање и занемаривање дјеце" у оквиру Локалног акционог плана за дјецу 2019 до 2022 године.
Предавачи на овој едукацији били су: Бранка Милун дипл.соц радник , Маја Маглов дипл.правник и Златко Пејаковиц дипл.психолог

Опширније...