Обавјештење

Обавјештавамо грађане да је у служби Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Челинац у функцији и мобилни телефон  број 065/278-255, на који можете звати.

Обавјештење за родитеље

Поштовани родитељи, због појаве корона вируса у нашем граду, а због смањивања могућности контакта са зараженим особама, молимо Вас да у наредном периоду здраву дјецу због систематских прегледа и вакцинисања не доводите у амбуланту. За сва додатна питања слободно нас контактирајте.

15 најчешћих питања о вирусу корона

1. Шта је вирус корона и како се преноси?
Корона вируси су велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама. Корона вируси су названи по крошњама које су као круне на њиховој површини. Корона вируси код људи су први пут идентификовани средином 1960-их. Понекад се корона вируси који инфицирају животиње могу измијенити и заразити људе и постати нови корона вирус, који може изазвати инфекције код људи. Три недавна примјера за то су SARS-CoV2, SARS-CoV и MERS-CoV.
 Корона вируси код људи најчешће се шире од заражене особе на друге путем:
- ваздуха - кашљањем и кихањем
- блиског личног контакта - додиривања или држањем руку
- додиривањем предмета или површине, затим додиривањем уста, носа или очију прије прања руку,
- фекалном контаминацијом (ријетко).

Опширније...

Препоруке везане за корона вирус

Претјерани страх од вируса Corona (ЦОВИД 19) код становништва подстиче самоиницијативно тражење информација на порталима и у различитим интернет “групама”. Обезвређивање знања и струке има негативне ефекте како на свим друштвеним пољима тако и на психичком плану, јер подстиче страх који људе уводи у зачарани круг панике.
Оно што можемо да урадимо да избјегнемо претјерани страх је:
- да обезбједимо сигурност, а то је придржавање упутстава званичних институција о мјерама заштите и спречавања ширења вируса.
- да будемо одговорни према себи и према другима јер се тако смањује ризик ширења вируса (придржавати се упутстава)

Опширније...

Министарство здравља и социјалне застите Републике Српске

Поштовани здравствени радници,

Ових дана суочавамо се са изазовом појаве новог вируса корона у Републици Српској, који ћемо, надам се, заједничким снагама, успјешно пребродити.
Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске препознаје и цијени напоре, које даноноћно улажете, како бисмо на најбољи могући начин заштитили здравље становника Републике Српске.
Наши епидемиолози, инфектолози, микробиолози, доктори породичне медицине и сви здравствени професионалци, који су укључени у епидемиолошки надзор, показали су висок степен професионализма и посвећености послу у најбољем интересу наших грађана.
Чланови Координационог тима за планирање, спровођење и праћење активности у Републици Српској у вези са појавом новог вируса корона већ више од мјесец дана напорно раде на јачању капацитета за одговор на ову ситуацију, што се сада потврђује да смо на добром путу.

Опширније...

ПРЕПОРУКА ЗА ОСОБЕ КОЈЕ СУ У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

Изолација је мјера ограничавања кретања здравих лица која су била у контакту са обољелим од заразних болести током периода максималне инкубације за ту болест, рачунајући од дана посљедњег контакта са обољелим, са циљем да се спријечи ширење заразних болести.

У случају инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2 и обољења које он изазива ЦОВИД-19, инкубациони период износи 14 дана од посљедњег контакта са обољелим, те се кроз тај период здравом контакту налаже кућна изолација. То подразумијева да је контакт особа у кућним условима, не излази ван, нема контакте са другим лицима, осим са укућанима са којима живи. Забрањене су посјете других лица. Остали укућани немају забрану кретања и настављају са уобичајеним активностима (посао, школа). Уколико је могуће одвојити старије особе од контакта са лицем у кућној изолациј.

Опширније...

Дефиниција контакта

Контакт са обољелим од инфекције узроковане новим корона вирусом се дефинише као особа која тренутно не показује симптоме, а која је била или је можда била у контакту са обољелим од инфекције узроковане новим корона вирусом. Ризик од инфекције повезан је
са нивоом изложености на основу кога се одређује даље праћење контакта.
Контакт може бити:
- блиски контакт, за који се сматра да је постојала изложеност са високим ризиком и
- обични контакт, за који се сматра да је постојала изложеност са ниским ризиком.

Опширније...