Данас је свјетски дан особа са Дауновим синдромом

21. март широм свијета се обиљежава као дан особа са Дауновим синдромом. Наведени датум је изабран како би означио јединственост јер представља ознаку хромозома (три копије хромозома 21) који је јединствен за особе са Дауновим сиднромом.

У тренутку зачећа настаје једна копија вишка хромозома који представљају ситне накупине бјеланчевина које преносе све насљедне карактеристике. На сваком хромозому се налази скупина гена у којима су записане све наше насљедне особине у облику ДНК. Хромозоми долазе у пару и у свакој се станици налази 23 пара (46 хромозома укупно). У сваком пару један хромозом је од мајке један од оца.

Обиљежавањем овог дана подстичемо веће разумијевање и поштовање особа са Дауновим синдромом, те побољшањем положаја у друштву можемо побољшати и квалитет њиховог живота. Они су топли, добродушни, ведри, весели, копирају понашање своје околине са којом комуницирају, често су врло креативни, као и ми имају потребу осамосталити се зато је потрбна свијест друштва о њихопвим потребама и предностима.