Седмица превенције рака грлића материце

Поводом седмице превенције рака грлића материце новоформирани Центар за промоцију здравља и превенцију болести у суботу 28.01.2023. године организује бесплатни преглед ПАПА тест уз превентивна мјерења за 40 жена које ће бити позване из свог тима породичне медицине по предвиђеним циљним категоријама.


Рак грлића материце настаје у доњем дијелу материце, најчешће се јавља у доби од 25. до 45. године. Болест почиње када се одређене ћелије грлића материце промјене и крену да се умножавају на неконтролисан начин. Болест је најчешће изазвана Хуманим папиломавирусом (ХПВ). Постоји преко 150 типова ХПВ (бенигних и малигних) од којих њих око 30 може довести до рака грлића материце. Већина одраслих жена и мушкараца у неком периоду (у репродуктивној доби с обзиром да се вирус преноси сексуалним путем) живота буде инфицирана вирусом ХПВ. Инфекција може да прође сама без компликација, уз примјену локалне терапије, а у неким случајевима (нарочито ако постоје хроничне премалигне промјене на грлићу материце) високоризични типови ХПВ-а могу довести до малигних промјена.

Потребно је неколико година да се промјене на грлићу материце измјене у малигну промјену. Срећом, хроничне и премалигне промјене могу се лако лијечити уколико се открију на вријеме. Зато је потребно редовно обављати преглед код гинеколога. #чувајсвојездравље

Центар за промоцију здравља и превенцију болести.