Повишена тјелесна температура

      Често се може чути да се не може снизити повишена тјелесна температура, а разлог је недовољног познавања метода борбе против врућице.

      Врућица је честа реакција организма, а има одређену улогу у фагоцитози, имунолошким процесима, реакцији комплемента и друге, Постоји увјерење да повишену тјелесну температуру преко 38,2-38,5 степени Ц треба сузбијати симптоматским средствима из више разлога, а то су:  *Да се спријечи могућност појаве фербилних конвулзија (познатих у народу као фрас у дјеце узраста 6 до 36 мјесеци живота)  *Да се уклоне патње болесника као што су главобоља, раздражљивост, мамурност и друге. Најчешћи узрок повишених температура је инфекција респираторних путева, затим губитак тјелесне течности- дехидрација, те врућица због оштећења мозга или узрокована лијековима. Код многих других акутних и хроничних болести може бити повишена тјелесна температура. Трајање врућице дуже од четири до осам дана се назива статус фебрилис.

     Без обзира на разлог настанка повишене температуре борба за снижење тјелесне температуре се проводи физикалним методама и применом лијекова- фармакотерапија.

Физикалне методе су веома корисне за снижење врло високих температура- (хиперпирексија) преко 39 степени Ц. Не треба расхлађивати болесника у фази језе и дрхтавице, када су ноге и руке хладне, већ кад постану топле. Исхрана са што више угљенохидрата- надокнада губитка енергије. Просторија у којој борави болесник мора бити провјетрена, зрачна са умјереном температуром око 20 степени. Особа мора бити обучена у лагану памучну одјећу и покривена са лаганим покривачем или самом плахтом. Влажење коже млаком водом (купање) учинити на следећи начин- посјести болесника разодјенутог у каду са мало млаке воде те цјелу кожу осим лица и главе уз помоћ крпе влажити свака 2-3 минута и тако кожу одржавати влажну. Мјерити температуру тјела сваких 15 минута и поступак понављати док температура не падне на 38 степени Ц.

Нарочито је ефикасно примјенити купање 30 минута након примјене лијека- антипиретика. Давати болеснику да пије доста течности ( чаја, сока или лимунаде), тиме повећава излучивање течности ( знојење, мокрење и други губитци) која тако|е хлади тијело. Облоге од млаке или хладне воде су код нас доста популарне- болесник се умота у мокру, оцјеђену плахту од врата до пете, преко тога се увије у сух ручник или огртач и држи 5-10 минута, када се скине треба кожу трљати сухим ручником или трачицом.

Процедура се може по потреби поновити, али дужe задржвањe у мокром можe имати штетан учинак. Трљање коже хладном водом или алкохолом има слабији учинак и не препоручују се, јер паре алкохола и ресорпција алкохола кроз кожу може чак довести до тровања алкохолом. Сврха трљања коже је да се трљањем кожа зацрвени и тако повећа губитак топлоте кроз кожу. Давање клизме воде или физиолошког раствора долази у обзир само у болници.

Антипиретици који се код нас употребљавају су -панадон (парацетамол) у дози за дјецу од 30-40 мг/кг за 24 сата подељено у 3-4 дозе (било као сируп или чепићи), -ацетаминофен 15 мг/кг(дозе за дјецу) сваких 6 сати (тј.60 мг/кг за 24 сата), -бруфен (ибупрофен) у дози за дјецу од, 10 мг/кг за 24 сата, напроксен, диклофенак и други (антиреуматици). Количина лијека која се може узети у току 24 сата ( доза ) зависи од узраста и тјелесне масе (тежине). Код примјене лијекова треба мислити и на њихове непожељне ефекте и могућност предозирања- тровања.Такође је потребно код врућица, а нарочито када дуже трају наћи узрок и на њега дјеловати - тј. може се лијечити постојећа инфекција, хронична болест или дјеловати на други постојећи узрок врућице, а због тога се требате обратити љекару.

Задње новости

Превенција саобраћајних несрећа

Поводом превенције саобраћајних удеса данас смо заједно са Полицијском станицом Челинац нашим грађанима дијелили едукативне летке и допуњавали торбе са првом помоћи.

Опширније...

Обиљежава се 55. Дан планете Земље

Опширније...

Захвалност "МГ-РОЛОПЛАСТ" и "ФАРМАКОЛОГ" за Донације које унапређују Гинеколошку Службу КСЗ

Захвалност компанији "МГ-РОЛОПЛАСТ" на донацији тракастих завјеса и фирми "ФАРМАКОЛОГ" на донацији лампе која ствара оптималне услове за кориснике Гинеколошке службе КСЗ

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors