Здравље зуба

ЗДРАВЉЕ ЗУБА УТИЧЕ НА ПЛОДНОСТ

      Лоше здравље зуба и зубног меса има негативан утицај на зачеће као и за гојазност, показала су најновија истразивања. Научници вјерују како је узрок за то присуство упала у усној шупљини. На основу података, жене које имају проблема са болести зубног меса су успијевале затруднити након 7 мјесеци, у односу на уобичајени просјек од 5 мјесеци. Истразивање је проведено на 3500 зена. Болести зубног меса као и самих зуба су већ повезане са већим ризиком за развој болести срца, шећерне болести (дијабетес) типа 2, ко и за спонтани побачај. Мускарци са истом проблематиком здравља зуба и зубног меса често имају смањен број сперматозоида.

 ТРУДНОЋА И БОЛЕСТИ ЗУБА

      Трудноћа представља стање очекивања и промјена. Дешавају се многе видљиве промјене у цјелокупном женином тијелу од којих неке и нису толико видљиве, а дешавају се унутар усне дупље. Позната је заблуда да жена изгуби по један зуб за свако дијете које је родила. Наравно да то није тачно, али околности и промјене унутар усне дупље ту заблуду могу учинити увјерљивом чињеницом. Наиме, у трудноћи се примјећује јача реакција десни на зубни каменац, што доводи до запаљења. Десни постају црвене и крваре нанајмањи додир. Има ли ичег баналнијег од крварења десни приликом прање зуба? А то је, опет,најочигледнији знак запаљења и неопходно је брзо реаговати. На поцетку трудноће обратите се стоматологу и подвргните се детаљном прегледу зуба.  Да бисте избјегли све ове проблеме са деснима и каријесом, неопходно је да строго водите рачуна о хигијени зуба и усне дупље, да редовно у трудноћи посјећујете стоматолога, нарочито због скидања каменца.

НАЧИНИ ДА СЕ УМАЊИ СТРАХ ОД СТОМАТОЛОГА

      За неке људе страх од одласка стоматологу надвладава и саму зубобољу.  Све те силне одгоде посјета стоматологу воде до узнапредованих зубних проблема и проблема са здрављем у усне шупљине у цјелини. Оно сто много људи не зна је да могу са својим стоматологом радити на ослобађању од страха према посјетама стоматологу.  Стога су на Медицинском факултету на Харварду направили један водич за пацијенте и назвали га „Водич за заштиту ваших зуба и десни.“  Водич описује у детаље нове и стандардне технике рада доступне у пракси, као што су локална и опста анестезија, потом о љековима против анксиозности, о седацији и слично, а такође постоји и дискусија о алтернативним приступима како се носити са анксиозносћу због посјета стоматологу ,а ово су неки од савјета и водича:
                    -да ли сте се ви и ваш стоматолог договорили о ,,стоп,, сигналу како бисте могли предахнути у току интервенције-  избјегавајте кофеинске напитке прије посјете стоматологу јер вас могу учинити нервознима -слушајте музику прије доласка и у току инервенције - вјежбате опуштање -идите редовно на контроле код стоматолога, помоћиће да изградите добар однос са стоматологом, а и стоматлог ће моћи раније да увиди зубне проблеме и да их на вријеме отклони.

 

Задње новости

Mобилни тим вакцинисао 10 заинтересованих лица

Дана 9.9.2021. године мобилни тим је вакцинисао 10 заинтересованих лица који због непокретности или неког другог разлога нису у могућности доћи у Вакцинални центар Дома здравља. До сада смо вакцинисали 3730 особа. Тренутно су 26 особе позитивне на вирус COVID-19, а под надзором су 43 лица.

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ ПРОТИВ COVID-19

На основу одлуке републичког стаба бр. 91 од 08.07.2021. године, успоставља се нови модел вакцинације против COVID-19 и то у времену од 7 до 19 часова радним даном, а суботом од 7 до 15 часова. Вакцинација у периоду од 7 до 15 часова, радним даном, обавља се у вакциналном пункту- лијева страна централног објекта Дома здравља. За вакцинацију од 15 часова радним даном грађани се требају јавити на тријажу гдје ће добити смјернице гдје и како ће се вакцинисати. Вакцинација суботом се обавља преко службе хитне помоћи од 7 до 15 часова, те се грађани требају јавити дежурној екипи .Такође, именован је и мобилни тим за вакцинацију грађана који су непокретни. Број грађана који ће бити вакцинисани зависиће од дозначеног броја вакцина од стране Института за заштиту здравља Републике Српске.

Супервизијска посјета у Центру за заштиту менталног здравља

Супервизијска посјета у Центру за заштиту менталног здравља везано за едукацију рада са дјецом и адолесцентима.

Супервизији су присуствовали професор др Мира Спремо субспецијалиста дјечије психијатрије, доцент др психолог Татјана Марковић Басара и Александра Дејановић виша мед. сестра те испред наше установе Греб Радмановић др Сања спец. психијатар, психолог Жељка Стевановић и Јелена Јанковић.

mzrs
čelinac
fzors