Здравље зуба

ЗДРАВЉЕ ЗУБА УТИЧЕ НА ПЛОДНОСТ

      Лоше здравље зуба и зубног меса има негативан утицај на зачеће као и за гојазност, показала су најновија истразивања. Научници вјерују како је узрок за то присуство упала у усној шупљини. На основу података, жене које имају проблема са болести зубног меса су успијевале затруднити након 7 мјесеци, у односу на уобичајени просјек од 5 мјесеци. Истразивање је проведено на 3500 зена. Болести зубног меса као и самих зуба су већ повезане са већим ризиком за развој болести срца, шећерне болести (дијабетес) типа 2, ко и за спонтани побачај. Мускарци са истом проблематиком здравља зуба и зубног меса често имају смањен број сперматозоида.

 ТРУДНОЋА И БОЛЕСТИ ЗУБА

      Трудноћа представља стање очекивања и промјена. Дешавају се многе видљиве промјене у цјелокупном женином тијелу од којих неке и нису толико видљиве, а дешавају се унутар усне дупље. Позната је заблуда да жена изгуби по један зуб за свако дијете које је родила. Наравно да то није тачно, али околности и промјене унутар усне дупље ту заблуду могу учинити увјерљивом чињеницом. Наиме, у трудноћи се примјећује јача реакција десни на зубни каменац, што доводи до запаљења. Десни постају црвене и крваре нанајмањи додир. Има ли ичег баналнијег од крварења десни приликом прање зуба? А то је, опет,најочигледнији знак запаљења и неопходно је брзо реаговати. На поцетку трудноће обратите се стоматологу и подвргните се детаљном прегледу зуба.  Да бисте избјегли све ове проблеме са деснима и каријесом, неопходно је да строго водите рачуна о хигијени зуба и усне дупље, да редовно у трудноћи посјећујете стоматолога, нарочито због скидања каменца.

НАЧИНИ ДА СЕ УМАЊИ СТРАХ ОД СТОМАТОЛОГА

      За неке људе страх од одласка стоматологу надвладава и саму зубобољу.  Све те силне одгоде посјета стоматологу воде до узнапредованих зубних проблема и проблема са здрављем у усне шупљине у цјелини. Оно сто много људи не зна је да могу са својим стоматологом радити на ослобађању од страха према посјетама стоматологу.  Стога су на Медицинском факултету на Харварду направили један водич за пацијенте и назвали га „Водич за заштиту ваших зуба и десни.“  Водич описује у детаље нове и стандардне технике рада доступне у пракси, као што су локална и опста анестезија, потом о љековима против анксиозности, о седацији и слично, а такође постоји и дискусија о алтернативним приступима како се носити са анксиозносћу због посјета стоматологу ,а ово су неки од савјета и водича:
                    -да ли сте се ви и ваш стоматолог договорили о ,,стоп,, сигналу како бисте могли предахнути у току интервенције-  избјегавајте кофеинске напитке прије посјете стоматологу јер вас могу учинити нервознима -слушајте музику прије доласка и у току инервенције - вјежбате опуштање -идите редовно на контроле код стоматолога, помоћиће да изградите добар однос са стоматологом, а и стоматлог ће моћи раније да увиди зубне проблеме и да их на вријеме отклони.

 

Задње новости

Održano je predavanje na temu "Savremena terapija kardiovaskularnih bolesti"

Juče, 23.3.2023. godine, u našem Domu zdravlja, za zaposlene, održano je predavanje na temu "Savremena terapija kardiovaskularnih bolesti". Predavanje je održao kardiolog, Nikola dr Šobot, u sarardnji sa farmaceutskom kompanijom Bosnalijek.

Опширније...

Данас је свјетски дан особа са Дауновим синдромом

21. март широм свијета се обиљежава као дан особа са Дауновим синдромом. Наведени датум је изабран како би означио јединственост јер представља ознаку хромозома (три копије хромозома 21) који је јединствен за особе са Дауновим сиднромом.

Опширније...

Поклон Мирослава Мире Иванковић за родну Јошавку

Сликар Мирослав Миро Иванковић донирао је 10 слика, уље на платну, које је израдио за нову амбуланту Јошавка као његов лични поклон оплемењењу унутрашњег простора амбуланте.

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors