Њега уста и контрола зуба

Контрола зуба и њега уста

  • Њега уста након вађења зуба
  • Прање зуба и кориштење одговарајуће четкице за зубе
  • Контрола зуба код стоматолога

1.Прије вађења зуб увијек напомените стоматологу ако болујете од неке болсти или узимате било какве лијекове.Узимајте редовно своју терапију, промјену терапије одређује само љекар.

Послије вађења пљуните газу за 15-20 мин.
Не испирајте уста данас ни са чим: водом, чајем, ракијом. Крвни угрушак који настане у рани не смије бити испран.

Не једите данас топлу храну и не пијте топле напитке,они продужавају крварење.
Ако имате болове послије престанка дејства анестезије узмите 1-2 таблете неког аналгетика сваких 4-6 сати (парацетамол, бруфен, кафетин...)

НИКАКО НЕ СМИЈЕТЕ УЗИМАТИ АСПИРИН, АНДОЛ, ACETISAL ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА ПРОДУЗЕНОГ КРВАРЕЊА.

Нормално перите остале зубе, пажљиво уклоните остатке хране са ране.
У случају продузеног крварења или неких других компликција одмах се јавите стоматологу.

2. ПРАЊЕ ЗУБА је веома вазно за њихово очување.Треба редовно прати зубе, најбоље је три пута дневно (јутро, подне и прије спавања). Користите пасте за зубе богате флуором, четкица за зубе мора да буде квалитетна и одговарајућа и мора се мијењати свака 3-4 мјесеца, можете користити и конац за зубе који ће побољшати вашу оралну хигијену. О детаљима везаним за технику прања зуба као и избор четкице за зубе обратите се свом стоматологу.

3.КОНТРОЛА ЗУБА - зуби се морају редовно контролисати и прегледати ради каријеса, контрола је ту да се установи да ли постоје проблем са вашим зубима и усном дупљом.На контролни преглед је пожељно отићи сваке пола године. Када редовно контролишете зубе они ће бити дуговјечни и здрави, без кварова.

Задње новости

Захвалност "МГ-РОЛОПЛАСТ" и "ФАРМАКОЛОГ" за Донације које унапређују Гинеколошку Службу КСЗ

Захвалност компанији "МГ-РОЛОПЛАСТ" на донацији тракастих завјеса и фирми "ФАРМАКОЛОГ" на донацији лампе која ствара оптималне услове за кориснике Гинеколошке службе КСЗ

Опширније...

"Шума план" помаже Дому здравља Челинац: Донација нових колица за пацијенте

Захвални смо компанији “Шума план” за друштвено одговоран приступ и донацију нових колица за транспорт пацијената Дома здравља Челинац.

Опширније...

ПРОЈЕКАТ “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ”

Пројекат финансиран од стране Швицарске амбасаде а имплементиран од стране Института за популацију и развој прво је започео у општини Челинац од 11 Локалних заједница из Републике Српске које су дио пројекта.

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors