Њега уста и контрола зуба

Контрола зуба и њега уста

  • Њега уста након вађења зуба
  • Прање зуба и кориштење одговарајуће четкице за зубе
  • Контрола зуба код стоматолога

1.Прије вађења зуб увијек напомените стоматологу ако болујете од неке болсти или узимате било какве лијекове.Узимајте редовно своју терапију, промјену терапије одређује само љекар.

Послије вађења пљуните газу за 15-20 мин.
Не испирајте уста данас ни са чим: водом, чајем, ракијом. Крвни угрушак који настане у рани не смије бити испран.

Не једите данас топлу храну и не пијте топле напитке,они продужавају крварење.
Ако имате болове послије престанка дејства анестезије узмите 1-2 таблете неког аналгетика сваких 4-6 сати (парацетамол, бруфен, кафетин...)

НИКАКО НЕ СМИЈЕТЕ УЗИМАТИ АСПИРИН, АНДОЛ, ACETISAL ЗБОГ ИЗАЗИВАЊА ПРОДУЗЕНОГ КРВАРЕЊА.

Нормално перите остале зубе, пажљиво уклоните остатке хране са ране.
У случају продузеног крварења или неких других компликција одмах се јавите стоматологу.

2. ПРАЊЕ ЗУБА је веома вазно за њихово очување.Треба редовно прати зубе, најбоље је три пута дневно (јутро, подне и прије спавања). Користите пасте за зубе богате флуором, четкица за зубе мора да буде квалитетна и одговарајућа и мора се мијењати свака 3-4 мјесеца, можете користити и конац за зубе који ће побољшати вашу оралну хигијену. О детаљима везаним за технику прања зуба као и избор четкице за зубе обратите се свом стоматологу.

3.КОНТРОЛА ЗУБА - зуби се морају редовно контролисати и прегледати ради каријеса, контрола је ту да се установи да ли постоје проблем са вашим зубима и усном дупљом.На контролни преглед је пожељно отићи сваке пола године. Када редовно контролишете зубе они ће бити дуговјечни и здрави, без кварова.

Задње новости

Mобилни тим вакцинисао 10 заинтересованих лица

Дана 9.9.2021. године мобилни тим је вакцинисао 10 заинтересованих лица који због непокретности или неког другог разлога нису у могућности доћи у Вакцинални центар Дома здравља. До сада смо вакцинисали 3730 особа. Тренутно су 26 особе позитивне на вирус COVID-19, а под надзором су 43 лица.

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ ПРОТИВ COVID-19

На основу одлуке републичког стаба бр. 91 од 08.07.2021. године, успоставља се нови модел вакцинације против COVID-19 и то у времену од 7 до 19 часова радним даном, а суботом од 7 до 15 часова. Вакцинација у периоду од 7 до 15 часова, радним даном, обавља се у вакциналном пункту- лијева страна централног објекта Дома здравља. За вакцинацију од 15 часова радним даном грађани се требају јавити на тријажу гдје ће добити смјернице гдје и како ће се вакцинисати. Вакцинација суботом се обавља преко службе хитне помоћи од 7 до 15 часова, те се грађани требају јавити дежурној екипи .Такође, именован је и мобилни тим за вакцинацију грађана који су непокретни. Број грађана који ће бити вакцинисани зависиће од дозначеног броја вакцина од стране Института за заштиту здравља Републике Српске.

Супервизијска посјета у Центру за заштиту менталног здравља

Супервизијска посјета у Центру за заштиту менталног здравља везано за едукацију рада са дјецом и адолесцентима.

Супервизији су присуствовали професор др Мира Спремо субспецијалиста дјечије психијатрије, доцент др психолог Татјана Марковић Басара и Александра Дејановић виша мед. сестра те испред наше установе Греб Радмановић др Сања спец. психијатар, психолог Жељка Стевановић и Јелена Јанковић.

mzrs
čelinac
fzors