ПРЕПОРУКА ЗА ОСОБЕ КОЈЕ СУ У КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ

Изолација је мјера ограничавања кретања здравих лица која су била у контакту са обољелим од заразних болести током периода максималне инкубације за ту болест, рачунајући од дана посљедњег контакта са обољелим, са циљем да се спријечи ширење заразних болести.

У случају инфекције вирусом САРС-ЦоВ-2 и обољења које он изазива ЦОВИД-19, инкубациони период износи 14 дана од посљедњег контакта са обољелим, те се кроз тај период здравом контакту налаже кућна изолација. То подразумијева да је контакт особа у кућним условима, не излази ван, нема контакте са другим лицима, осим са укућанима са којима живи. Забрањене су посјете других лица. Остали укућани немају забрану кретања и настављају са уобичајеним активностима (посао, школа). Уколико је могуће одвојити старије особе од контакта са лицем у кућној изолациј.

У домаћинству је потребно проводити хигијенске мјере у циљу спречавања ширења заразних болести:
Руке треба често прати, топлом водом и сапуном и то у трајању од најмање 20 секунди. Користити уобичајена средства за хигијену руку, а након прања руке се могу дезинфиковати. Препорука је да се користи 70% алкохол.

Што се тиче радних површина у стану, након редовних мјера чишчења и прања користити хлорне препарате на површинама које су отпорне на избјељивање, а на осталим површинама алкохолне дезинфицијенсе. Користити различит прибор за радне површине, за подне површине, за санитарије.
Редовно провјетравати све просторије.
Одвојити прибор за личну хигијену за сваког укућанина посебно (користити посебан пешкир за личну хигијену, користити посебну чашу за напитке, посебан прибор за јело- тањир и есцајг).
Препорука је да се користе папирнати ручници или марамице у случају кихања и кашљања, одмах по коришћењу марамицу бацити у смеће.

Чланови породице би требало да бораве у другој соби, али ако не постоје услови за то, онда од обољелог треба да буду удаљени најмање један метар, и да спавају у одвојеним креветима.
У случају појаве повишене температуре, кашља, отежаног дисања потребно је ставити маску на лице, ради додатне заштите укућана и здравствених радника и позвати Хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља на број 051 491-909 радним даном од 7-15 х или слузбу хитне помоћи 051 551 015 од 15 х и у дане викенда.