Исхрана одојчади

УЗРАСТ   ОДОЈЧЕТА 
 
ИСХРАНА   САМО МАЈЧИНИМ   МЛИЈЕКОМ  -ДОЈЕЊЕ - ДО НАВРШЕНИХ  6  МЈЕСЕЦИ ЖИВОТА

 
СЕДМИ   МЈЕСЕЦ   ЖИВОТА:
 
Воћна кашица, кукурузни гриз - палента.
 
Воћна кашица се даје умјесто млијечног оброка у 10 часова.
            Почиње се давати у количини од једне до двије кашичице,па до количине коју дијете може појести.Кашица се припрема од јабуке,банане,крушке, брескве, кајсије.Воће се добро опере, огули, одстране кошпице, затим се изгњечи или измикса и одмах даје дјетету, кукурузни гриз постепено додати у лагано посољено кипуће млијеко и кухати на лаганој  ватри двије до три минуте.
Замјењује један млијечни оброк у поподневу.

 
Поврће и супа од меса.
 
Од повраћа се користи мрква, карфиол, шпинат  и  блитва.
Поврће добро опрати, скухати  и  додати мало воде у којој је кухано и у доста густо и топло вариво додати мали комадић маслаца.
            Супу од меса и костију добро скухати, проциједити и закухати.
 
            Месо, пилетина, телетина, xигерица, млијечни производи (сир, кајмак, јогурт). Кекс и гриз на млијеку. Од поврћа кромпир, купус, кељ, xигерица и млијечни производи, давати једном недељно.
 
Најбоља је пилећа жигерица.
            жигерица се даје тако што се добро опере, наструже или самеље и куха пет минута у супи. Месо добро скухано иситнити и додавати у вариво или супицу. Месо није потребно давати свакодневно.

 
ОСМИ  МЈЕСЕЦ  ЖИВОТА:
 
             Воћна кашица са кексом. Жумањак два пута недељно.Бјелањак тек са навршених годину дана живота.
             Воћна кашица са кексом се припрема тако што се вода са шећером прокуха и прелије кекс. У млак кекс се дода изгњечено воће.
 
             Жумањак се прави тврдо кухан и почиње се давати од једне кашичице, па највише до једног цијелог жумањка тек у једанаестом мјесецу.
 
ДЕВЕТИ  МЈЕСЕЦ  ЖИВОТА:
 
Од поврћа се даје грах и грашак.

   Пажња  при куповини  намирница
        Према закону о здравственој исправности намирница ,свака намирница на тржишту мора да има документ о здрваственој исправности. Декларација је документ или исдрава о намитници која се налази у промету,а на њој је јасно назначен назив произвођача,односно земље поријекла,увозник и састав производа, датум производЊе,рок трајаЊа и упуство о чуваЊу намирнице.
      Мада се често на тржишту налазе намирнице као што су печурке,мед и др. без икакве документације.Основно би било да се не купује ван мјеста предвиђених за продају,пијаце имају свог сталног ветеринарског инспектора, а ван ограде пијаце  контроле нема.
      Намирница може да буде загађена неким биолошким  или хемијским  загађивачем као што су пестициди,токсични метали,присуство антибиотика, хормона,веће количине адитива,микотоксина,индустријских загађиваЊа као што су диоксин и др. Може намирница да не одговара прописима о квалитету,тј. да садржи већу количину воде или маЊе шећера.
     Намирнице сумњиве боје или мириса,лименке чудног облика,захрђале или испупченог поклопца,производ без декларације потрошачи  неби требали да се опредјеле за куповину.Када је неки производ сумЊив  потрошач има право да затражи  атест о здравственој исправности,ако атеста нема требало би ради свога здравља и здравља других људи да се обрате надлежној инспекцији.
     Код нас се,упркос свим прописима везаним за храну, биљеже  појединачни случајеви и епидемије прољева (ентероколитиса),троваЊа храном.
     Служба санитарне хемије при Заводу за затиту здравља може да обави квалитетну контролу сваке намирнице која м у се достави. Превентивним мјерама се постиже да се одређени загађивачи сведу на безопасан ниво за људско здравље, ако се из намирнице немогу  потпуно елиминисати.

Задње новости

ПРОЈЕКАТ “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ”

Пројекат финансиран од стране Швицарске амбасаде а имплементиран од стране Института за популацију и развој прво је започео у општини Челинац од 11 Локалних заједница из Републике Српске које су дио пројекта.

Опширније...

Моје здравље, моје право - акција поводом Свјетског дана здравља

Поводом јучерашњег Свјетског дана здравља, данас смо, у сарадњи са Средњошколским центром и Црвеним Крстом искористили прелијеп сунчан дан на шеталишту у Челинцу да се бавимо превенцијом.

Опширније...

Моје здравље моје право

Здрав стил живота је најбоља инвестиција за будућност!

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors