Вакцинација одраслих

Вакцинација одраслих особа нема унапријед одређен план већ се ради према индикацијама и потреби. Уколико негдје путујете препоручује се да се уколико путујете негдје посавјетујете са својим доктором о евентуалним вакцинама које су вам потребне.

Тако се против Хепатитиса Б вакцинишу особе уколико су здравствени радници, те уколико путују у државе у којима се захтијева вакцинација против Хепатитиса Б прије уласка.

Такође вакцинација је обавезна за особе које се баве пословима као што је тетовирање, стављање пирсинга, акупунктура и други послови у којима се долази у контакт са људском крви.
Од ове болести вакцинишу се и будуће мајке које су у опасности да оволе од Хепатитиса Б. То су обично жене којима се трудноћа деси током хемодијализе, или уколико будућа мајка има одређена обољења која носе повећан ризик од Хепатитиса Б.
Вакцинација против инфлуенце, која се најчешће препоручује дјеци, препоручује се и одраслима који раде као љекари, просветни радници, шалтерски радници, радници у водоводима и индустрији за прераду хране.
Вакцинација против инфлуенце се препоручује и старијим особама које бораве у заједничким геријатријским центрима, припадницима војске те члановима специјалних полицијских јединица.
Када је у питању међународни саобраћај и особе које путују у иностранство, вакцинације које се препоручују су вакцинације против колере, против жуте грознице и менингокока.
Против маларије не постоји вакцина, али се за путовање у поједине предјеле у којима је ова болест заступљена даје терапија којом се маларија лијечи превентивно, како би особа уколико дође у контакт са маларијом мање одреаговала, и како не би доживјела пуно форму болести.
Према информацијама из Института за заштиту здравља РС, не постоји списак држава за које је обавезно вакцинисање за неку од заразних болести, већ се грађани информишу у конзулатима уколико је за одређену државу неопходна вакцинација против неке болести.
У институту за заштиту здравља РС, поред горе наведене обавезне три вакцине за међународни саобраћај, препоручују и вакцинацију против Хепатитиса Б.

Задње новости

Захвалност "МГ-РОЛОПЛАСТ" и "ФАРМАКОЛОГ" за Донације које унапређују Гинеколошку Службу КСЗ

Захвалност компанији "МГ-РОЛОПЛАСТ" на донацији тракастих завјеса и фирми "ФАРМАКОЛОГ" на донацији лампе која ствара оптималне услове за кориснике Гинеколошке службе КСЗ

Опширније...

"Шума план" помаже Дому здравља Челинац: Донација нових колица за пацијенте

Захвални смо компанији “Шума план” за друштвено одговоран приступ и донацију нових колица за транспорт пацијената Дома здравља Челинац.

Опширније...

ПРОЈЕКАТ “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ”

Пројекат финансиран од стране Швицарске амбасаде а имплементиран од стране Института за популацију и развој прво је започео у општини Челинац од 11 Локалних заједница из Републике Српске које су дио пројекта.

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors