Посмртна медицинска документација

Због непознавања обавеза пријављивања смрти долази до проблема са евиднецијом и издавањем документације за умрле особе. Проблеми су и са исписом из матичне књиге умрлих, регулисања евиденције војних обвезника, евенције пензионог фонда, бирачких спискова и других евиденција.

Према важећем закону о здравственој заштити становништва регулисано је да за свако умрло лице се утврђује вријеме и узрок смрти, а правилником  о начину утврђивања узрока смрти  се регулише евиденција и документација прегледа умрлих тј. потврда о смрти и дозвола за сахрану.

За лице умрло у здравственој установи (болница, дом здравља и друге) узрок и вријем смрти утврђује здравствена установа.

За лица умрла ван здравствене установе (код куће или другом мјесту) узрок и вријеме смрти  утвр|ујељекар који је овлаштен од стране Општинског органа управе надлежан за послове здравства (скупштина Општине или Начелник општине). Поред именовања овлаштених љекара за мртвозорство за територију Општине води се и евиденција умрлих, регулише се начин плаћања трошкова мртвозорства (и обавјештавају се матичари о именима овлаштених мртвозорника).

      Смрт лица умрлих ван здравствене установе одмах по сазнању дужни су пријавити :

  1. чланови уже породице или чланови заједничког домаћинства
  2. остали сродници или комшије умрлог лица
  3. свако лице које сазна за смрт или нађе умлог
  4. смрт лица у радној или другој организацији дужан је да пријави руководилац установе или организације  (дом, интернат, хотел и др.) у којој је смрт наступила

Смртни случај се пријављује љекару  овлаштеном за мртвозорство, а смртни случај настао насилним путем пријављује Полицијској станици на територији Општине на којој се налази умрло лице. Под насилном смрти се сматра смрт настала несретним случајем, самоубиством и убиством. За умрла лица чија је смрт наступила природним путем издаје се Потврда о смрти којом чланови породице код матичара и у другим службама регули{у  испис из евиденције умрлу особу. Такође за особе умрле насилном смрти након обављене одређене полицијске и судске истраге се издаје Потврда о смрти.

Ко је надлежан мртозорник можете сазнати од вашег породичног доктора.

 

Задње новости

ПРОЈЕКАТ “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ”

Пројекат финансиран од стране Швицарске амбасаде а имплементиран од стране Института за популацију и развој прво је започео у општини Челинац од 11 Локалних заједница из Републике Српске које су дио пројекта.

Опширније...

Моје здравље, моје право - акција поводом Свјетског дана здравља

Поводом јучерашњег Свјетског дана здравља, данас смо, у сарадњи са Средњошколским центром и Црвеним Крстом искористили прелијеп сунчан дан на шеталишту у Челинцу да се бавимо превенцијом.

Опширније...

Моје здравље моје право

Здрав стил живота је најбоља инвестиција за будућност!

Опширније...

mzrs
čelinac
fzors