Утврђивиње знакова живота или смрти

Код нашег становништва мало зна о знацима смрти, а посебно мало или веома мало се зна за мртвачке пјеге, као доста рани сигурни знак смрти.

Прије приступања пружању прве помоћи потребно је провјерити стање повријећеног, потребно је одредити редослијед  пружања прве помоћи тј.одредити коме од повријећених ће се прије указати помоћ. Неопходно је утврдити да ли је особа још у животу, да ли је у стању клиничке, привидне смрти или је наступила коначна смрт. 

Веома често смо свједоци двоумљења око стања особе која се нађе да лежи поред пута. Да се примјетити да старије и необразоване особе готово немају проблема са утврђивањем смрти, а да се од стране млађих и веома образованих особа то питање веома често поставља. Дугогоишњим радом на пословима мртвозорства примјетио сам да се код нашег становништва мало зна о знацима смрти, а посебно мало или веома мало се зна за мртвачке пјеге, као доста рани сигурни знак смрти.

Знаци живота су: рад срца (пулс и крвни притисак), дисање, топлота тијела, свијесност (орјентација у времену, простору и према људима), уредна столица и мокрење.

Знаци смрти су: углавном одсуство знакова живота, а могу бити сигурни и несигурнизнаци смрти, а по настанку су рани и касни знаци смрти. 

У закону о безбједности у саобраћају јасно пише да је свака особа дужна да укаже помоћ лицима повријећеним у незгоди, стога постоји и обавеза сваке одрасле особе, посебно возача да зна да утврди стање повријеђене особе. Стање клиничке и привидне смрти обавезује на примјену мјера оживљавања тј. вјештачког дисања и спољне масаже срца, стога је обавезно препознати да ли ради срце и да ли особа дише, те да ли су очуване друге виталне (животне) функције. То значи да су посебно возачи обавезни да добро науче и знају знакове живота и смрти.

Рани несигурни знаци смрти су: престанак дисања, престанак рада срца, престанак реакције зјенице на свјетлост.

Рани сигурни знаци смрти:знак мачијег ока (промјена облика зјенице) и знак упаљене цигарете (наношење опекотине)

Касни знаци смрти:мртвачка боја тј. блиједило коже, мртвачка укоченост, мртвачке пјеге или мрље, хладно тијело -кожа, замућена рожњача

Задатак спасиоца је да одабраном повређеном провјери дисање. Потребно је посматрати подизање грудног коша, да ли се шире ноздрве, да ли шишти ваздух кроз уста и нос, да ли повређени кркља или му се образи помичу. Повређени који не дише има модрикасту или сиву боју коже, а та промјена најиспољенија је на устима, усним шкољкама, носу и ноктима. У том случају треба одмах приступити вјештачком дисању.

Теже се утврђује рад срца, али је најсигурније ако се опипа пулс на врату. Други, тежи, начин је пипање или слушање откуцаја срца испод лијеве дојке. Свако изражено крварење из ране је сигуран знак да срце ради. Ако срце не ради или се макар само у то посумња, треба одмах започети са спољном масажом срца, односно комбинованим оживљавањем.

КОМБИНОВАНА МЕТОДА ОЖИВЉАВАЊА

У случају да истовремено престане дисање и рад срца треба примјенити комбиновану методу, што значи да се наизмјенично врши умјетно дисање и вањска масажа срца. Пожељно је да оживљавање изводе двије особе, од којих једна изводи умјетно дисање а друга масажу срца. Изведе се 3-4 удувавања ваздуха, а потом 15-20 притисака на грудну кост. Поступак се понавља док се не успостави нормалан рад срца и плућа или док не стигне лијечник. По завршеном успјешном оживљавању озлијеђени често остаје у бесвјеснон стању, па му и даље пријете сметње при дисању и раду срца. Од тих опасности штитимо га постављањем у положај на бок.

Када озлијеђени дође к свијести, пружа му се прва помоћ и за евентуално друге озлиједе. Након тога озлијеђени се пренесе у мирну просторију гдје се остави лежећи заштићен од хладноће а може му се дати о топли безалкохолни напитак. 

Уз озлијеђеног требају остати особе које ће до доласка лијечника моћи поново пружити прву помоћ, ако то буде потребно. 
 
Иако изгледа да се озлијеђени потпуно опоравио, треба га ипак превести у здравствену установу ради прегледа и спречавања могућег шока.

Ако повређени дише и ради му срце, треба утврдити да ли је при свијести. То се најлакше постиже постављањем уобичајених питања. Ако на њих не одговара, може се лаким штипањем или благим убодом покушати да се он пробуди. Уколико ни то не успије, повријеђени је у бесвијесном стању, и ако може чак и да јауче, да се грчи или креће ногама и рукама. Ако је повређени без свијести треба му провјерити проходност дисајних путева и окренути га на бок или потрбушке (пажња на могућу повреду кичме -тада не окретати).

Следећи задатак је утврђивање крварења. Прегледом треба обухватити цијело тијело повређеног. Често је потребно због тога скинути, расјећи или распарати неки део одјеће или обуће. По правилу, одјећа се скида прво са здраве стране тијела па тек онда са повријеђене. Међутим, одећу и обућу не треба скидати без потребе посебно ако постоји јако крварење, већ се у том случају одмах приступа његовом заустављању. 

 

Задње новости

Почињу са радом специјалистичке амбуланте

Поштовани пацијенти


Почињу са радом специјалистичке амбуланте у Дому Здравља "Свети Врачеви" Челинац
Овим путем са вама желимо подијелити савјете, искуства и обавезне процедуре у контроли и борби против ширења инфекције које ћемо предузети у циљу очувања здравља свих наших пацијената и нас самих.
Прописана правила су следећа:

ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА
Заказивање термина ће бити обавезно.
Будите слободни да нас позовете и да се информишете за ваш термин.
Заказивање је обавезно путем телефона.
Неопходно је да на заказан термин дођете на вријеме, да дођете са маском.
Сваког пацијента ћемо замолити да дође без пратње, уколико је пратња неопходна (дијете, старија особа, особа са инвалидитетом и сл.) нека то буде у пратњи једне особе.

Опширније...

Показана истрајност у борби са цивилизацијским изазовом

Доктори породичне медицине у Републици Српској су протеклих мјесеци показали професионализам и истрајност у борби са вирусом корона као цивилизацијским изазовом, поручено је из Удружења доктора породичне медицине Републике Српске.
Удружење је, поводом 19. маја - Свјетског дана доктора породичне медицине, нагласило да пружа пуну подршку колегама на првој борбеној линији - у амбулантама породичне медицине, који два мјесеца пружају здравствену заштиту у ванредним условима, излажући се опасности да и сами буду заражени.
- Овогодишњи слоган нашег дана "На првој борбеној линији" наглашава кључну улогу коју има породична медицина у функционисању примарне здравствене заштите. Њен значај се посебно показао током трајања пандемије ковид-19, гдје је породична медицина имала кључну улогу чувара здравственог система

Дан медицинских сестара

Директор Дома Здравља Челинац др сци Драшко Купрешак свим медицинским сестрама честита медјународни дан медицинских сестара и техничара и захваљује се на великом доприносу у борби против коронавируса#ЦОВИД19.
Данас је међународни дан медицинских сестара и техничара #DayofNurse

Велико хвала медицинским сестрама и техничарима који спашавају животе и дају велики допринос глобалном здрављу. #SupportNursesAndMidwives #COVID19

mzrs
čelinac
fzors