Октобар је мјесец посвећен подизању свијести о карциному дојке.

👩🔬 Рано откривање карцинома дојке помаже ефикасном лијечењу.

Циљ обиљежавања Међународног мјесеца борбе против карцинома дојке је подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на вријеме, а самим тим повећа и степен излечења. Више од 90% пацијената с раком дојке може се излијечити ако се дијагноза постави у почетном стадијуму и исправно лијечи.

Карцином дојке чини водећи узрок оболијевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм свијета. То је најчешћи карцином код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима свијета. Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена обољелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.
Ова болест пријети све већем броју жена, а томе доприноси мала информисаност и нередовни прегледи.

Непходно је да жене буду свјесне значаја превенције када је ова болест у питању, а превенција подразумијева редовне самопрегледе, редовне прегледе код љекара, реаговање на сваку уочену промјену на дојкама и здрав живот - избјегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима.