Дом здравља посјетио један од највећих психијатара данашњице

FB IMG 1511433451189Проф. др. Норман Сарториус, универзитетски професор и један од најистакнутијих психијатара своје генерације посјетио је Дом здравља Челинац. Повод ове посјете је ток имплементације пројекта „Успостављање система подршке удруживању корисника услуга у менталном здрављу“. Састанку су присуствовале и представнице Пројекта ментално здравље у БиХ, Ениса Мешић, лидерица компоненте ИИИ и њена асистентица Селмом Кукић.
Током састанка са др сци. Драшком Купрешаком, директором Дома здравља професору Сарториусу и представницима Пројекта ментално здравље у БиХ представљен је рад и резулати Дома здравља Челинац, затим Центра за заштиту менталног здравља Челинац, те реализоване активности пројекта који има за циљ унапређење менталног здравља на територији општине Челинац.


Професор Сарториус и његове сараднице одржали су и састанак са корисницима услуга Центра за заштиту менталног здравља који су их информисали о својим потребама и потешкоћама са којима се свакодневно срећу.

Проф.др Норман Сарториус је рођен у Њемачкој, а као млади стручњак из области психијатрије и психологије 1967. године се придружио Свјетској здравственој организацији. Од 1977. године именован је за директора Одјела за ментално здравље Свјетске здравствене организације и остао је на тој позицији до 1993. године. Обављао је и функцију предсједника Свјетског психијатријског удружења (1993–1999) и Удружења еуропских психијатара (1997–2001).

Сарториус је постао редовни професор на Универзитету у Женеви 1993. године. Такођер је био редован професор на Свеучилишту у Загребу и на Универзитету у Прагу. Пензионисао се као редовни професор у Женеви и Прагу 2001. године. Радио је и као гостујући или ванредни професор на Универзитету у Лондону, Универзитету Пиерре Марие Цурие, Универзитету у Пекингу, Универзитету Wасхингтон у Ст. Лоуису, Универзитету у Неw Yорку и на Универзитету у Београду.