Eдукативна радионица

3Прва едукативна радионица у склопу пројекта „Успостављање система подршке удруживању корисника услуга у менталном здрављу“ одржана је у Дому здравља „Свети Врачеви“ у Челинцу.
Радионицу под називом „Представљање рада корисничког удружења“ одржала је Тања Валентић, дипломирани социјални радник Удружења „Заједно“ из Бањалуке, удружења које окупља лица са потешкоћама у менталном здрављу и њихове породице.

Поред начина функционисања корисничког удружења, окупљенима је представљен и рад Дневног центра у овом Удружењу, који окупља 60.лица са потешкоћама у менталном здрављу, свакодневно нудећи им подршку кроз социо-терапијске, психолошко-едукативне, радно-окупационе, музичко-забавне и спортско-рекреативне радионице, али и стручну помоћ у рјешавању социјалних потешкоћа.

Окупљени корисници ЦЗМЗ-а Челинац и чланови њихових породица показали су заинтересованост за ову тематику постављајући питања гостима и дајући примјере из личног искуства.
Пројекат „Успостављање система подршке удруживању корисника услуга у менталном здрављу“ започео је са својом реализацијом од 1.марта 2017. године, у Центру за заштиту менталног здравља Дома здравља „Свети Врачеви“ Челинац.
Главни циљ овог пројекта је оснаживање корисника кроз психоедукативни и супортивни индивидуални приступ сваком кориснику, мотивациони рад на укључивању у активности Центра за заштиту менталног здравља у Дому здравља Челинац, што би требало утицати на редуковање аутостигматизације ове популационе групе, са крајњим резултатом формално-правног удруживања кроз корисничко удружење.

Имплементација овог пројекта, који се завршава 31.децембра 2017.године, ће у значајној мјери побољшати квалитет живота И
тренутни положај лица обољелих у менталном здрављу на територији општине Челинац.
Све пројектне активности се реализују узподршку Пројекта менталног здравља у Босни и Херцеговини, којег имплементира Асоцијација XY у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике
Српске и Федералним министарством здравства, уз подршку Владе Швајцарске.